perjantai 18. heinäkuuta 2014


Matkalla halki Suomen

 Matkanteko halki Suomen, ainakin idästä länteen (tai toisinpäin) on melko haasteellista. Jos ei muuta, niin se vaatii vahvoja istumalihaksia, erityisesti jos matkustaa bussilla.. Punkaharjulta matka Poriin kestää junalla vajaat 7 tuntia, henkilöautolla sama matka menee melko samassa ajassa, mutta bussikyyti…. Kestää 8 tunnista yli 11 tuntiin. No, valintani oli juna. Marttamainen ekoteko (voi keskittyä käsitöihin pelkän ajamisen sijaan). Ja niitä kotimaamme ihania maisemia….
 
 

 

Matka meni mukavasti helteisessä säässä. Junamatka taittui kolmella vaihdolla, joten matkan aikana siis myös tapahtui. Lämpötila vaunussa oli viileimmillään +28 astetta varjossa, mutta ei pidä valittaa. Joku saattaa muistaa parin viikon takaiset lämpötilat ja ilmat. Nyt siis nautitaan lämmöstä, eipähän ainakaan palele.  Muutenkin oli mukava matkustaa, sillä juna oli melko täysi, vaikka oli torstai-iltapäivä/-ilta. Suomalaiset ovat matkailukansaa. Joku tosin saattoi hieman kiroilla ilmastoinnin puutteesta, joku toinen yritti hillitä matkanteosta rasittunutta leikki-ikäistään (äiti, koska ollaan perillä; täällä on kuuma) ja kolmas keskittyi kaikesta hälinästä huolimatta sosiaalisen median suomiin mahdollisuuksiin.

 
 
Junassa oli melkoinen puheensorina ja pirinä, kun mitä erilaisimmat soitto- ja viestiäänet aina herättivät helteessä nuokkuvia matkustajia. Oli retro-puhelimen kilinää, oli monenlaista tunnusteemaa televisiosta sekä vihellystä. Vuosien takaista tuttua Nokia-tunnaria en kyllä kuullut kertaakaan… Mutta ei ne soittoäänet vaan ne puheäänet. Milloin meistä hiljaisista suomalaisista on tullut kaiken yksityisyytensä jakavia kovaäänisiä känny-kaakattajia, sukupuolesta riippumatta??

 
 


 
Kun viimeisen vaihdon jälkeen istuin Tampereelta Poriin menevässä taajamajunassa, sellaisessa "sinisessä junassa", tuntui, että siirryin vuosikymmeniä taaksepäin. Viimeaikoina kun kaikki junamatkani ovat kohdentuneet itäiselle pääradalle Parikkala-Helsinki-linjalle, niin retrosiniset-junat oli nostalginen elämysmatka.

Mikä sitten saa marttamamman matkaan halki Suomen? No tietysti SuomiAreena! Martat ovat mukana ensimmäistä kertaa SuomiAreenalla ja meillä on paneelissa mielenkiintoinen aihe: Tairaks sää arje? - Nuoret ja Martat arjen tekijöinä. Odotan mielenkiinnolla erilaisia näkemyksiä aiheeseen. Paneelissa on mm. Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola sekä tietysti arjen toimija, Satakunnan piirin kotitalousneuvoja Sari Raininko.  Martat on yhteiskunnassa ajan hermolla, kuten on ollut järjestömme koko 115-vuotisen historian ajan.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!