torstai 9. lokakuuta 2014

Afrikan taivaan alta, blogi 5

Tänään matkasimme kohti etelää, Shiselwenin aluetta ja kylää nimeltä Mhlangano. Mhlanganossa menimme Mhlangano Farmers training Centre:een, jossa kaksi n. 10 naisen ryhmää oli kurssilla. Rouvilla oli kahden päivän koulutus, joissa he olivat eilen valmistaneet melonihilloa ja chilikastiketta. Tänään vuorossa oli kasvis-atchaarin ja appelsiinimarmeladin tekeminen. Kasvis-atchar oli jo lähes tehty kun saavuimme paikalle, mutta appelsiinimarmeladin tekemisen näimme alusta asti. 



Tämän päivän ryhmä myös opetteli kuivaamaan mm. pinaattia, sokeripapuja, porkkanoita sekä papaijaa. Pääsin maistelemaan tuotoksia, hyviä olivat. Kuvassa papaijaa kuivumassa, auringon lämmössä, tottakai.



Mielenkiintoista oli kouluttajan käyttämä tapa antaa edistyneemmän ryhmän jäsenten kouluttaa alkuvaiheessa olevan ryhmän jäseniä. Ketjukoulutusta marttojen malliin, sanon minä. Hienoa! Kuvassa kasvis-atshaaria (vas.), taustalla chilikastiketta ja oikealla melonihilloa.




Ruokaryhmän luota siirryimme käsityöryhmän luokse muutaman kilometrin päähän. Paikalla olleet rouvat tekivät t-paitoja, joita on tarkoitus tulevaisuudessa tehdä sarjatuotantona. Niin eilisen käsitöitä tehneen ryhmän kuin tämänpäiväisenkin ryhmän tuotteista myydyinpiä ovat koulupuvut. Swazimaassa kaikilla lapsilla on koulussa koulupuvut, eri kouluilla aina omanlaisensa. 

Olemme matkustaneet nyt neljän päivän aikana kaikille Swazimaan neljälle alueelle. Joka paikassa meistä on pidetty hyvää huolta ja otettu ystävyydellä vastaan. Tänään meille tarjottiin aamuteet kolmioleipien kera, hyvää oli. Kuvassa Terhi kaataa teetä toiselle päivän kouluttaja-rouvista.



Olemme istuneet melko pitkiäkin rupeamia autossa ja maisemat ovat vaihdelleet matkan varrella. Tässä muutama kuva...

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!